Kanser hastalarında beslenme hakkında 7 önemli nokta

Kanser hastalığında beslenme tartışmasız önemi olan bir konu. Hangi tür kanser olursa olsun beslenme düzeni nasıl olmalı? sorulan en önemli sorulardan biri. Bu yazımızda kanser ile savaşırken beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken 7 önemli maddeyi derledik.

1-Özellikle bazı kemoterapi ilaçları ağız tadını değiştirebilir. Hastalık nedeni ile iştahta azalma da sık görülen bir durumdur. Hastanın öncesindeki beslenme alışkanlıkları, uygun beslenme planı hazırlarken büyük önem taşır.

2- Kanser tedavisi esnasında ve sonrasında hastaların kaliteli besinlerden oluşan dengeli bir diyet ile beslenmesi, basit karbonhidratlardan ve şekerden kaçınıp, tam tahıllı ekmek, kuru baklagiller, kaliteli proteinler, sebze ve meyvelerden oluşan dengeli beslenme planı tüketilmesi öneriliyor.

3-Bol su tüketilmesi özellikle kemoterapi ilaçlarının olası yan etkilerini azaltmak için önemli. Her insanın günlük tüketmesi gereken su miktarı vücut ağırlığına göre değişiklik gösterir. Bazı özel durumlarda, kalp yetmezliği veya böbrek yetmezliği gibi doktorunuz sıvı alımını kısıtlayabilir.

4-Hastalık sürecinde, hastanın beslenme ihtiyaçları dönem dönem değişiklik gösterebilir. Kan değerleri, klinik durumuna göre beslenme değişiklikleri yapılabilir.

5-Mide bulantısı ve kusma, kemoterapinin en sık rastlanan yan etkilerindendir. Bu nedenle hastayı rahatsız edebilecek kokusu ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmak iyi gelebilir.

6-Kabızlık, kanser tedavisi esnasında tedavide kullanılan kemoterapi ve diğer ilaçların bir yan etkisi olarak gelişebilir. Bol lifli yiyeceklerle beslenmeye çalışmak ve hareket etmek olumlu sonuçlar vermektedir.

7- Nötropenik diyet; nötropeni, enfeksiyonlar ile savaşan beyaz kan hücrelerinin sayısının normal değerin altına düşmesi demektir. Nötropeni zaman zaman kanser tedavisi esnasında kemoterapinin bir yan etkisi olarak görülebilir. Nötropenik hastalar, diğer hastalara göre enfeksiyonlara daha açık hale gelirler. Yiyeceklerin iyi yıkanması ve pişirilmesi nötropenik diyetin temelini oluşturur. Yüksek sıcaklıkta pişen yiyecekler olası enfeksiyona neden olabilecek mikroorganizmalardan arınmış olur.

Bizi İnstagram’da Takip Edin
@oncowearofficial
+90 507 707 9481